A mimóza szelet egy krémes-lekváros omlós sütemény, mely tökéletes akár az ünnepi asztalra is. Tetejét porcukrozzuk, de csokoládéval is bevonhatjuk, úgy ünnepibb.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- parányi só
- 3 tojás sárgája
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 citrom kifacsart leve
- 1 evőkanál tejföl
Tetejére:
- 30 dkg vaj, vagy margarin
- 25 dkg porcukor
- 6 dl tej
- 6 evőkanál liszt
- 1 nagy citrom lereszelt héja
- 1 nagy citrom leve
- lap megkenéséhez sárgabarack lekvár
Mimóza szelet elkészítése:
A lisztet leszitáljuk a sütőporral, a porcukorral, majd belemorzsoljuk a zsiradékot. Összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Ha nem áll össze, tejfölből rakhatunk kicsivel többet.
A tésztát ezután 4 részre osztjuk, cipókat gyúrunk belőle, majd egyenként tepsi méretűre nyújtva, tepsi hátulján, 180 fokon 8-10 perc alatt szép világosra sütjük a lapokat.
Elkészítjük a krémet.
Egy kis tejjel kikeverjük a lisztet és a cukrot, felfőzzük sűrűre, lerakjuk hűlni.
A krémhez való zsiradékot nagyon habosra keverjük, összekeverjük a felfőzött, már hideg péppel. Hozzáadjuk a citromhéjat és citrom levét.
Ezzel töltjük meg a tésztákat.
Az első lapot lekenjük a citromos krém felével, ráfektetjük a második lapot.
Ezt barack lekvárral kenjük át.
A harmadik lappal lefedjük.
A harmadik lapra a citromos krém másik fele kerül, majd lefedjük a 4. lappal, picit lenyomkodjuk, majd hidegre rakjuk.
Ha csokoládéval fedjük a tetejét, akkor a mikróban, vagy gőz felett fellazított csokoládéhoz adjunk 1-2 evőkanálnyi olajat, ettől szép fénye lesz. Vizes késsel szeleteljük.