A kovászolt káposzta a hordós káposzta kisöccse. Savanyított, nyári ízesítésű finomság – egyszerűen otthon elkészíthető, ezért olcsó is.
Kisebb adagot készíthetünk csak, de lényegesen egyszerűbb elkészítése, mint a hordós káposztáé.
Hozzávalók:
- káposzta
- kiló káposztánként 2-3 dkg só szükséges
- 1 szelet kenyér
- kapor néhány szál
- parányi élesztő – kg-onként fél deka
- Kedvünk szerint más fűszereket is rakhatunk
Kovászolt káposzta elkészítése:
A káposzták külső levelét leszedjük, a többit megmossuk, lecsöpögtetjük, megmérjük – apróra vágjuk. Szeletekre.
Ezután a káposztát kellően besózzuk.
Előveszünk egy nagy üveget, vagy cserépedényt, aljára berakjuk a kaprot és fűszereket, majd lazán belerakjuk a káposztát, majd langyos vizet öntünk rá annyit, hogy ellepje.
Letakarjuk két káposztalevéllel, annak a tetejére pedig egy száraz kenyérszeletet helyezünk, s hozzáadjuk az élesztőt is.
Egy tányérrel, vagy tálkával lefedjük, hogy tudjon”levegőzni”.
Ablakba rakjuk szűrt napfényre. Jó neki akár az ablak is.
Nagyjából egy hét alatt tökéletesen „megérik”.
Ugyanezzel a módszerrel nagy leveleket is kovászolhatunk, de nem egész fejjel rakjuk bele a káposztát, hanem levelekre szedve.
Érdemes kipróbálni, mert igazi, nyári íze lesz az ilyen módon kovászolt levélbe töltött káposztának.