A körömpörkölt rendkívül ízletes fogásunk. Ha valaki idegenkedik is tőle, a szaftja számára is – egy kis friss kenyérrel biztos csábító lesz. Ha egy csülköt is beledarabolunk a húskedvelők is falatozhatnak belőle.
Hozzávalók:
- 3 evőkanál sertészsír
- 3 fej vöröshagyma
- 1 közepes fej fokhagyma
- 3 kg köröm négybe vágva (nem kell patikamérleggel mérni)
- 3 evőkanál fűszerpaprika
- 1 db csípőspaprika
- esetleg 1-2 paradicsom
- só -ízlés szerint
- ha szeretjük bors – kiegészítő fűszerezés annyiféle, ahány ház…
Körömpörkölt elkészítése:
A körmöket megtisztítjuk, megvakargatjuk, ha még nincs negyedelve, akkor megtesszük.
Főzhetjük bográcsban, de gázon, nagyobb edényben is tökéletes lesz a végeredmény. Vastagabb falú edény, vaslábas, fazék a legjobb hozzá.
Az edényben felhevítjük a zsírt, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, jó üvegesre pároljuk, majd rádobjuk az előkészített körmöket.
Addig pirítjuk forgatva az egészet, amíg ki nem fehéredik.
Ekkor rászórjuk a paprikát, átkavarjuk. Rádobjuk az apróbbra vágott paprikát, paradicsomot, hozzáadjuk az apróra vágott, vagy átnyomott fokhagymát is.
Ekkor sózzuk, átkavarjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy takarja minden részét.
Felforraljuk, majd takarékra vesszük, és fedő alatt főzzük – órák hosszat.
Akkor készül el, ha a gőzt is már ragadósnak-tapadósnak érezzük. A bőr, az inak már kis híján maguktól lefordulnak a csontról. Ez legalább 3-4 óra. Szaftja olyan lesz, mint a láva, bugyogni fog.
Ha szeretjük, belefőzzük a keresztbe nyolcadába vágott krumplit, ekkor még egy kis sózás ráfér, és puhára főzzük vele.
Akár krumplival, akár kenyérrel tunkolva fogyasztod, ha van türelmed kivárni a főzési időt, biztos hogy a végeredmény tökéletes lesz.