A kocsonya főzés idénye ősz és tél, főleg karácsony környéke. Legtöbbször friss disznóhúsból készítjük, de érdemes próbálkozni a füstölt húsos változattal is. Isteni.
Hozzávalók:
- 2 füstölt csülök
- 2-3 füstölt disznóköröm
- 2 disznófarok
- 3 db sárgarépa
- 2 db petrezselyem gyökér
- 2 zöldpaprika
- esetleg 1 kisebb paradicsom
- 1 szeletke zeller
- 2 fej fokhagyma – de kedvünk szerint lehet több is
- 1 evőkanál szemes bors
- 5-6 nagy babérlevél
- 2-3 fej vöröshagyma egészben, tisztítva
Kocsonya főzés füstölt húsból:
A körmöket – amit lehetőleg feldaraboltunk, vagy daraboltattunk, a csülökkel együtt egy nappal a főzés előtt beáztatjuk, majd már főzés előtt áttisztítjuk, lekaparjuk, leöblítjük.
Egy jókora fazékba rakjuk másnap úgy, hogy rendesen ellepjen a víz minden húst.
Felrakjuk főni, először, míg felmelegszik a víz, addig lehet teljes hőfokon, de amint felfő, vegyük le a legalacsonyabb hőfokja, épp csak gyöngyözzön.
Ha hab képződik a tetején, akkor azt leszedjük. Ha nem sikerül, akkor sincs katasztrófa, mert ha lassan főzzük, akkor így is tiszta lesz.
Most hozzárakjuk a megtisztított fokhagymát egész gerezdekben. Belerakjuk a külső levelektől megfosztott vöröshagymát, a borsot babérlevelet, és egyelőre csak egy kis sót csak, mert a füstölt hústól elvileg elég sós lesz így is. Ha nem, akkor a végén sózzuk. Ha szükséges, itt még adhatunk hozzá egy kis vizet a főzés miatt.
Tovább főzzük az egészet, majd mikor már a hús kezd puhulni, akkor mehet bele a megtisztított, de egészben hagyott zöldség.
Ha megfőtt, akkor a húst kiszedjük belőle, ha akarjuk kifordítjuk a csontokat, feldaraboljuk nekünk tetsző méretre.
Hagyjuk kicsit hűlni a levét, de igazából csak arra várunk, hogy ismét ülepedjen.
Ha a tetejére feljött a zsír, akkor Összehajtott papírtörlőt dobunk a tetejére, és gyorsan le is kapjuk. Ezt a műveletet addig folytatjuk, míg annyi zsír nem marad a tetején, amennyi szerintünk pont megfelelő.
Pár perc várakozás, aztán merőkanállal a tányérokba már szétosztott kocsonyahúsra (esetleg szétoszthatjuk a répát, petrezselymet, zellert is) szedjük óvatosan a kocsonyalét, szűrőn átszűrve persze.
Ha a kocsonya jól sikerült, akkor hideg helyen 1-2 óra alatt megdermed, de akkor sincs gond, ha csak másnap reggelre lesz tökéletes.