A klasszikus kocsonya egy alaprecept. Egykor nem főztek bele zöldséget, füstölt húst csak akkor raktak bele, ha alapból füstölt húsból készítették. Ilyen ritkán volt, hisz nagy kincs volt, sokáig elállt. A kocsonya pedig anélkül is isteni eledel.
Hozzávalók:
- 2 kg köröm, bőrke, fül, farok
- 1 db szép nagy csülök
- 2 fej fokhagyma
- 20 szem fekete bors – minimum
- 6 dkg só alapból, aztán idővel kiderül
Klasszikus kocsonya elkészítése:
A körmöket, húsokat letisztítjuk, a csülköt előkészítjük, majd felrakjuk főzni annyi vízben, hogy alaposan elfedje, hisz minimum 4-5 órát fog főni.
Hozzáadjuk a fokhagymát gerezdekben, a sót, a borsot, és felforraljuk.
Amint felforrt, visszavesszük takarékra, s innentől gyöngyözve főzzük.
Akkor készül el, amikor a csont már magától kifordul.
Ekkor kiszedjük a húst, vagy a csontokat kihúzzuk belőle, de csonttal együtt is szétoszthatjuk a tányérokba, amibe a kocsonya kerül majd.
A levét hagyjuk leülepedni, tetejéről óvatosan leszedjük a zsírt, ha még mindig van rajta, papírtörlőt dobunk a tetejére, majd hirtelen lehúzzuk, sokat tisztul ezáltal.
Pár perc pihenő ismét, majd lassan leszedve, és attól függetlenül szűrve szétosztjuk a kocsonyán.
Ennyi főzés után biztos nem lesz szükség zselatinra, sokkal finomabb ezzel a módszerrel.
Kipróbáltad már citrommal? Nem?
Pedig érdemes….