Kelt palacsinta

A kelt palacsinta abból a korból maradt fenn, amikor kevés pénzből kellett jóllakatni a családot. Így vastag palacsintákat sütöttek kevesebb zsiradékon.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1-2 tojás
  • zsiradék a tésztájába
  • só egy csipettel
  • tej a kikeveréshez

Kelt palacsinta elkészítése:

Az élesztőt egy kis tejjel felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, olajat, majd fokozatosan töltjük hozzá a tejet, kikavarjuk. Általában kicsit hígabb tésztát készítettek a kelt fajtához, mint a hagyományos palacsintához.
Belekeverjük a felfuttatott élesztőt is.
Egy a lényeg, hogyha nem akarunk sok tejet használni, akkor vízzel hígítsuk, ne ásványvízzel, vagy szódával, mert nem fog rendesen megkelni.

Lerakjuk pihenni a tésztát egyszerűen a konyhában, nem kell letakarni, külön melegre rakni. Nagyjából egy órát kell pihentetni.

Kisütése pontosan ugyanúgy történik, mint a rendes palacsintáé, de az biztos, hogy szép, nagy, vastag palacsinták lesznek belőle.

Ugyanúgy töltjük, mint hagyományos párját, de egykor szívesen fogyasztották akár magában is.

Olyan, mint egy vékonyabb, egyszerű lángos.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍