Ha vasárnap, akkor húsleves. A jó húslevesben kellő arányban található a hús, a zöldség. Ha ránézünk, akkor egy tartalmas, sűrű leves benyomását kelti. Tésztát főzünk bele, ez még laktatóbbá teszi. Húsát mártásokkal, vagy tormával fogyasztjuk.
Az igazi jó húsleves marhából készül, ez a recept is erről a különlegesen finom ételről szól.
Hozzávalók:
- 1 kiló levesnek való marhahús
- 30 dkg velős csont
- 1 db ritkacsont
- 3 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 1 db karalábé
- zeller mérettől függően
- 1/4 fej kelkáposzta
- 1/4 fej karfiol
- közepes póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kis fej hagyma – nincs hámozás, csak a végeit levágjuk.
- 1 szép zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 5-6 szem feketebors
- só 2 dkg, aztán majd meglátjuk
Húsleves elkészítése:
A húst a csontokkal együtt átmossuk, majd jó két liternyi vízben felrakjuk főni. Mikor felforrt a leves, akkor takarékra vesszük a hőforrást, és innentől így főzzük.
Legalább egy órán keresztül csak magában főzzük, utána bezöldségeljük.
Eredetileg a húslevest hosszában vágott zöldséggel főzzük, de persze ez tetszés szerint változhat.
Minden zöldséget belerakunk egyszerre, hozzáadjuk a fűszereket is, s addig főzzük, míg a hús maradéktalanul meg nem puhul.
Ezután állni hagyjuk, majd leszűrjük, vagy óvatosan leszedjük.
Levestésztát bele is főzhetjük, de jobb, ha külön főzünk, így nem veszít a levéből.
A húst ecetes tormával, vagy mártással fogyasztjuk.