A karalábé főzelék legjobb a zsenge, tavaszi karalábéból, de vannak olyan fajták, amik még ősszel is tökéletesek erre a célra, akkor tekintélyesebb mennyiségből készíthetjük.
Hozzávalók:
- 25 dkg karalábé
- 2 evőkanál zsiradék
- 2 evőkanál liszt
- néhány szál petrezselyemzöld
- 1-2 dl tej, vagy tejföl
- 1 evőkanál cukor
- 1 mokkáskanál bors
- 1 teáskanál só
Karalábé főzelék elkészítése:
A karalábét megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük, majd kockára, vagy téglalap alakúra vágjuk, és feltesszük főni sós vízbe úgy, hogy egy-két ujjnyira ellepje a víz.
A zsiradékon a liszttel világos rántást készítünk. Ezután a petrezselyem zöldet felvágjuk apróra, majd a rántáshoz adjuk, kikeverjük hideg vízzel simára, hozzáadjuk a borsot, a tejet vagy tejfölt, és a már megpuhult karalábéhoz keverjük. Cukorral ízesítjük.
Szokás a készülő rántásba tenni a cukrot, hogy kicsit karamellizálódjon, így kap egy kis csavart.