A kapros túrós lepény fűszeresen kellemes harapni való, melynek elkészítése egyszerű, az eredmény viszont különleges.
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1/2 csomag élesztő
- 1 lapos mokkáskanál só
- 3-4 evőkanál tejföl
- 1 kg túró
- fél mokkáskanál só
- 5 dkg vaj, vagy margarin
- 4 evőkanál cukor
- 2 lapos evőkanál búzadara
- 3-4 tojás
- 2 evőkanál liszt
- zsenge kapor ízlés szerint
- 1 kis pohár tejföl a tetejére
Kapros túrós lepény elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, a zsírt, és az élesztőt belemorzsoljuk, majd a tésztához való tejföllel összegyúrjuk.
Lisztezett deszkára rakjuk, és tepsi méretűre kinyújtjuk (közepes, magasabb falu).
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és a tésztát belehelyezzük.
Ezután elkészítjük a tölteléket.
A túrót összekeverjük a cukorral, sóval, vajjal, hozzáadjuk a tojások sárgáját. Egy tojás sárgáját rakjunk félre egy pohárban. A masszába belekeverjük a lisztet, búzadarát, és az akkora jó apróra felvágott kaprot is.
A tojások fehérjét felverjük, majd a habot a túrós masszába forgatjuk, elsimítjuk.
Ezután a pohár tejfölt kikeverjük a félrerakott tojás sárgával, és átkenjük a massza tetejét a tepsiben.
A sütőt előmelegítjük ekkorra 180 fokra, és pirosodásig sütjük – nagyjából egy óra.
Langyosan szeleteljük.