A káposztás paszuly egy rendkívül tartalmas első fogás, mely valójában egytálétel is lehet, hisz renkívül laktató, tápláló és csodálatosan finom.
Hozzávalók:
- 1,5 kg apró savanyúkáposzta
- 1-1,5 kg zsírosabb hús – lapocka, oldalas, tarja
- néhány sertésköröm
- egy darab füstölthús 0,5-1 kg-os
- ha szükséges só
- frissen őrölt bors, vagy néhány szemes bors
- tejföl egy nagy pohárral
- 1-2 evőkanálnyi zsiradék
- 2-3 evőkanálnyi finomliszt
- nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
Káposztás bableves elkészítése –
A füstölt húst előző este megtisztítjuk, beáztatjuk hideg vízbe.
A szárazbabot szintén beáztatjuk még este.
Másnap leöntjük az áztatóvizet, majd a sonkát felrakjuk főni a körömmel együtt. Ha hagyományosan készült a füstölthús, akkor még nem sózzuk, csak majd később ha szükséges.
Félfővésében hozzáadjuk a babot is, ezzel főzzük.
Nagyjából fél óra múlva egy fazékban zsiradékon megpirítjuk a hagymát, rászórjuk a paprikát, átkavarjuk, s betakarjuk fellzaított aprókáposztával, de csak a felével.
Erre rárakjuk a húsokat – a körmöt kicsit feldarabolva, a füstölthúst is darabolva, és a friss húst is közepes darabokra vágva.
Mehet rá a bab a lével együtt, a tetejére az aprókáposzta másik felét rakjuk szintén fellazítva.
Most a káposztás paszulyt teljesen puhára főzzük, ha szükséges, akkor utána ízesítünk.
Mikor már teljesen jó a leves, akkor zsiradékon rántást pirítunk, felengedjük egy kis vízzel, s berántjuk vele levesünket.
Tejföllel fogyasztjuk. Van, aki a végén habarja a levest, ilyenkor csak egy pillanatra kell felforralni a tejföllel.