A káposztás paszuly paradicsomosan, egy kis füstölt hússal megspékelve rendkívül tápláló, gazdag ízvilágú étel. Laktató, és csodálatosan finom.
Hozzávalók:
- 1 közepes fej édeskáposzta
- 1/2 l paradicsomlé
- 1/2 kg fehérbab, lehetőleg jó nagy szemű (de a tarkabab is jó)
- 1 db füstölt csülök, vagy jó félkiló füstölt hús
- 2 evőkanál zsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 dkg só
- 1 db közepes vöröshagyma
- 2 liter víz
Káposztás paszuly paradicsomosan elkészítése:
A csülköt megtisztítjuk, előző nap már be is áztathatjuk, majd megfőzzük.
Ha megfőtt, akkor kiszedjük, a csontról levagdossuk, nagyobb darabokra vágjuk.
A káposztát vékony szeletekre vágjuk, vagy gyaluljuk.
A babot előző nap áztatjuk, majd vízben felrakjuk főni.
Ha már majdnem jó, akkor hozzáadjuk a káposztát, felöntjük vízzel, hogy rendesen ellepje, sózzuk, beledobjuk az apróra vágott hagymát is, és szép lassan főzzük tovább.
Ezután a zsiradékból és lisztből rántást készítünk, majd a paradicsomlével felkavarjuk, hogy sima legyen, aztán mikor már minden megfőtt a levesben, belekeverjük folytonos kavarás mellett.
Hozzáadjuk a füstölt húst, és átfőzzük még legalább negyedórát-20 percet.
Megkóstoljuk, ha szükséges utána sózzuk, esetleg pici cukrot is dobhatunk bele, ha túl savanykás a paradicsomtól.