A káposzta savanyítás télire általában hordóban történik, ám a legtöbb családnak ilyen mennyiségre nincs szüksége. Jól jöhet egy kis adagos recept.
Hozzávalók:
- 1 kg káposztához
- 3 dkg asztali só
- 6-8 szemesbors
- 1-2 babérlevél
- esetleg köménymag egy késhegynyi
- darabka csípőspaprika
- 1 gerezd birsalma
- van, ahol néhány szem kukoricát is raknak bele
5 literes üvegbe 3 kg káposzta gond nélkül belefér.
Káposzta savanyítás kicsiben menete:
A káposzta külső leveleit leszedjük, torzsáját körbevágjuk, a fejet legyaluljuk, vagy jó vékonyra vágjuk.
Egy ép zománcú edénybe lerakjuk a gyalult káposztát a fűszerekkel egyetemben, majd rászórjuk a sót, átkeverjük. Minden – kezünk is – patyolat tiszta legyen.
5 literes üveget veszünk elő, ami úgyszintén patyolat tiszta.
Betöltjük az üvegekbe a káposztát, megnyomjuk, majd a levét is ráöntjük.
Az első napokban kifejezetten meleg helyen tartjuk 3-4 napig, napon, fűtőtest közvetlen közelében – így szépen beindul a savanyodása.
Csak egy tányérral fedjük az üveg tetejét, s alá is rakjunk valami edényt, mert „kifuthat”.
Ezután mehet konyhamelegre ismét 3-4 napig.
Ekkorra lezárul az erjedési folyamat, mi pedig az üveget zárhatjuk le jó alaposan kupakkal. S irány a kamra!