A juhtúrós sztrapacska egy kedvelt főétel. Igencsak laktató, elkészítése viszonylag egyszerű, a juhtúró teszi különlegessé.
Hozzávalók:
- 1/2 kg krumplis tisztítva
- 1 db tojás
- 25 dkg liszt
- 1 evőkanál olaj, vagy zsír
- 1 teáskanál só
- 10 dkg juhtúró
- 1-1,5 dl tejföl
- 10 dkg – ha lehet – húsos szalonna
- (esetleg hagyma)
Juhtúrós sztrapacska elkészítése:
A szalonnát felkockázzuk és kisütjük.
A megtisztított burgonyát finom reszelőn lereszelünk.
Belekeverjük a zsiradékot, a tojást, a lisztet, egy pici sót, és jól kikavarjuk.
Forró vízben nokedlit szaggatunk belőle. Lehet nokedliszaggatóval, de kézzel is.
Ha már forr nagyjából negyedórája, akkor megkóstoljuk, hogy biztos megfőtt-e, ha igen, akkor leszűrjük, jénaiba, vagy magas falu tepsibe rakjuk, nyakon öntjük a túróval, tejföllel – ezeket akár össze is keverhetjük.
Megszórjuk a szalonnával, és jó tíz percre előmelegített sütőbe rakjuk – 180 fokra.