A Jókai bableves rendkívül tartalmas egytálétel. Füstölt hússal, esetleg kolbásszal készítve különlegesen finom.
Hozzávalók:
- 50 dkg tarkabab
- 1 közepes csülök
- 5 babérlevél
- 50 dkg füstölt, vagy lángolt kolbász
- 3 db sárgarépa
- 2 petrezselyem gyökér
- 1 kisebb zeller
- 2-3 vöröshagyma
- 5 gerezdfokhagyma
- 2 evőkanál zsiradék
- 4-5 evőkanál liszt
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1/2 liter tejföl
- 1 tojás,
- annyi liszt amennyit felvesz
Jókai bableves elkészítése:
Este kezdjük az előkészületeket.
Külön tálban áztatjuk be a babot, a csülköt lemossuk, azt is beáztatjuk.
Következő nap mindkettőt leöblítjük, a csülköt felrakjuk főni együtt a babbal egyetemben babérlevéllel. Felforrás után már nyugodtan takarékon dolgozunk.
Nagyjából háromnegyed óra, egy óra után zöldségeljük., felkarikázzuk, kockázzuk őket, s ha letelt a főzési idő, akkor a zöldségeket a levesbe beledobjuk.
Előtte viszont kivesszük a csülköt, és kicsontozzuk, daraboljuk viszonylag kis kockákra.
Elkészítjük a csipetkét – a tojást parányi sóval összekeverjük, belegyúrunk annyi lisztet, hogy jól formálható tésztánk legyen, majd egy tálcára apró csipeteket tépdelünk belőle. Hagyjuk parányit szikkadni.
A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd a felhevített zsiradékon üvegesre pirítjuk. Ekkor megszórjuk néhány kanál liszttel, átkavarjuk, picit pirítjuk – majd lehúzzuk. Ekkor keverjük bele a paprikát, átkavarjuk, majd berántjuk vele szokott módon a levest.
Beledobjuk a csipetkét, és főzzük vele néhány percig odafigyelve, visszarakjuk a húsokat is, majd ha összefőtt, akkor elzárjuk.
Tejfölösen a legjobb.