Szeretjük az olasz ételeket, ezek közül is a lasagne egyik legnagyobb kedvencünk. Hisz tésztás-húsos-szaftos, úgy tökéletes, ahogy van.
Hozzávalók:
- 600 dkg darált marhahús
- 2 db sárgarépa
- 1 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 dl száraz vörösbor
- 8 dl passzírozott paradicsomlé
- 25 dkg lasagne tészta
- 15 dkg mozzarella
- 5 dkg parmezán sajt (ha szeretjük, lehet több)
- 1 teáskanál bors
- fél evőkanál só
Besamel mártás:
- 2 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- 5 dl tej
- csipet bors
- mokkáskanál só
- esetleg egy kis szerecsendió reszelék
Húsimádó, szaftos lasagne elkészítése:
Az olívaolajat felhevítjük, a hagymát, amit jó apróra vágtunk megpirítjuk rajta, a répát le is reszelhetjük, hozzáadjuk, és szépen megpirítjuk.
Ha már jó, hozzáadjuk a darált marhát, megszórjuk a sóval, borssal, és lepirítjuk, majd picit pároljuk vörösborral.
Ha már majdnem jó, akkor mehet bele a paradicsom, és még jó fél-, vagy háromnegyed órát pároljuk. Ennyi idő alatt maradéktalanul megpuhul, és be is fog sűrűsödni.
Elkészítjük a besamelt – egy edényben felmelegítjük a vajat, rászórjuk a lisztet, átkeverjük, majd felöntjük lassan a tejjel, sózzuk, borsozzuk, egy kis szerecsendiót is reszelhetünk bele, és addig kavarjuk, főzzük, amikor jó tejszín sűrűségű masszát kapunk.
Egy kisebb tepsinek az aljában elkenünk egy jó kanálnyi paradicsomos, marhahúsos ragut, majd meglocsoljuk egy kis olíva olajjal.
Lerakjuk a tésztalapokkal, leöntjük a húsos masszával, leöntjük besamellel, majd tésztaréteggel lefedjük. Megint húsos ragu, besamel, tészta, és még egyszer ismétlünk. Tetején tészta lesz, amit leöntünk maradék besamellel, és rászórjuk a kétféle sajtot is.
190 fokra előmelegített sütőben, nagyjából háromnegyed óra alatt pirosra sütjük.