A hortobágyi tepertős rudak egy kellemes ropogtatni való, melyet készíthetünk fűszeresebben is, úgy sör-, vagy borkorcsolyának is kitűnő.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 12 dkg zsír
- 2 db tojás
- 1 teáskanál só
- tejföl, hogy jól gyúrható legyen.
- 30 dkg darált tepertő
- tojás a kenéshez
- tetejét kedvünkre szórhatjuk, amivel szeretnénk
Hortobágyi tepertős rudak elkészítése:
A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a zsírt, elmorzsoljuk, a tojásokat, sót, esetleg borsot is, úgy jóval aromásabb lesz, és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható, nyújtható tésztát kapjunk.
A tepertőt ledaráljuk, vagy apróra vágjuk, majd a kinyújtott tésztára szórjuk.
Hajtogatjuk, majd nyújtjuk – egymás után négyszer.
A negyedik hajtogatás után kisujjnyi magasra nyújtjuk, ujjnyi széles és hosszú darabokra vágjuk.
Tetejét lekenjük felvert tojással, majd megszórjuk olyan fűszerrel amilyennel szeretnénk.
Előmelegített sütőben, 200 fokon sütjük szép pirosra.