Hollandi mártás csak frissen készíthető, lehetőleg nem tároljuk, ez a mennyiség 4 adag, kettőnél kisebb adagot nem lehet összedobni.
Hozzávalók:
- 4 db tojás sárgája
- 25 dkg vaj
- 4 evőkanál víz
- csipet só
- citromlé 1-2 evőkanállal, ízlés szerint
- esetleg ízlés szerint fehérbors
Hollandi mártás elkészítése:
A tojások sárgáját zománcozott edényben, vagy habtálban főz fölött a langyos vízzel, megsózva – folyamatosan kevergetve haberővel teljesen sűrű masszává verjük.
Levesszük a gőzről, a vajat fellangyosítjuk, majd lassan hozzáadjuk a tojásos masszához. Ekkor sózzuk, hozzáadjuk ízlés szerint a citromlét, és a borsot is.
Ha úgy látjuk, hogy kicsit sűrűre sikerült, akkor egy kis tejszínt is belekeverhetünk.