A házi ételízesítő azért jó, ha van a kamrában, mert a legtöbb ételnél jól jön, ha van – és itt kimondhatjuk, hogy minden porcikáját ismerjük, tudjuk hogy mit tartalmaz. Ráadásul elkészítése rendkívül egyszerű.
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa
- 70 dkg petrezselyem gyökér
- 1 átlagos karalábé
- 1/2 zellergumó
- 2-3 fej vöröshagyma
- 6-7 fokhagyma gerezd
- 1 kisebb tv-paprika
- 1/2 kaliforniai paprika
- legalább 1 csomag zellerlevél
- 2 csomag zöldpetrezselyem
- néhány levél lestyán
- 1/4 kelkáposzta
- 1/4 káposzta
- 1/4 karfiol
- megtisztított kilónként 20 dkg só
Házi ételízesítő – vegeta elkészítése:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, leöblítjük, majd kisebb darabokra vágjuk. Ezután lecsöpögtetjük, akár papírtörlőre is rakhatjuk, hogy a víz nagy része távozzék.
A húsdarálón ledaráljuk – akár a leveleket is, vegyesen más zöldséggel, de a leveles végével előre engedve.
Ezután lemérjük a zöldségeket, majd kilónként 20 dkg asztali – nem jódozott – vagy tengeri sóval összekeverjük. Adhatunk hozzá maximum fél csomag kurkumát is.
Nagyon alaposan összekeverjük, hogy teljesen elvegyüljön.
Lerakjuk másnapig pihenni letakarva hűvös helyen, majd kisebb üvegekbe rakjuk, s közben megnyomkodjuk, hogy ne maradjon benne levegő.
Nem kell hozzá tartósítószer, ilyen mennyiségű só magában tartósít.
Fóliázzuk a tetejét, majd kupakkal lezárjuk
Télre kamrapolcra állítjuk, felbontás esetén viszont hűtőbe rakjuk a biztonság kedvéért. Régen erre nem volt lehetőség, csak a hűvös kamrában álltak a felbontott üvegek, mégsem romlottak meg – épp a só miatt.
Sótartalma miatt nem kell aggódni, egy-egy alkalommal 1-2 teáskanálnyi használunk, és egyszerűen a főzött dolgoknál csak akkor sózunk, ha már az ételízesítőnk benne van, és kóstoltuk.