Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Levesek

Habart bableves füstölt csülökkel – habart paszuly

Zamat Zamat 2024.08.21.
habart bableves

A habart bableves – habart paszuly egykor gyakran készült a falusi konyhákban. Egyszerűsége ellenére kifejezetten tápláló, laktató étel.

Egykor kenyérrel fogyasztották, akár önmagában is egy ebédre elegendő volt.

Hozzávalók:

  • 1 kg zsenge bab (szárazbabból fél kiló)
  • 1-2 vöröshagyma – mérettől függően
  • 2-3 gerezdnyi fokhagyma
  • 4 db babérlevél
  • fél liternyi tejföl, vagy 6-7 dl tej
  • só szükség szerint
  • 1 kisebb füstölt csülök, vagy más füstölthús

Habart bableves – habart paszuly elkészítése:

A csülköt megmossuk, majd hideg vízben beáztatjuk egy éjszakára.

Másnap letisztogatjuk, és egy hagymával és a babérlevéllel megfőzzük. Ha már jó puha, akkor a csülköt kiszedjük, letakarjuk, a levét majd főzésnél használjuk.

A szemes babot felrakjuk nagyjából háromszoros mennyiségű vízben főni. Szárazbabnál lehet nagyobb is az arány.
A vízbe rakunk egy megtisztított hagymát is, és a fokhagymákat. Ekkor rakjuk bele a babérlevelet is.

Ha a bab már jó puha – zsengénél ez viszonylag gyorsan megy, – akkor a levéhez adunk a füstölt léből is. Csak annyit, hogy kellemes íze legyen, s legyen tőle túl sós az étel.

Ezután a tejfölhöz hozzákeverjük a lisztet, simára dolgozzuk, majd pici vízzel, vagy tejjel hígítjuk.
A forró levesből szedünk hozzá, azzal is átkavarjuk, majd az összes levesbe öntjük.

Néhányszor megkavarjuk, felforraljuk, s el is készült.

A csülköt helyettesíthetjük füstölt kolbásszal is.
Szegényebb időkben főzték hús nélkül is, ilyenkor nyilván több sót használtak a füstölt hús hiánya miatt.

A tejföl is helyettesíthető tejjel.

Ha valaki savanyún szereti, akkor kis ecetet önt bele.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékhúslevesek

Népszerű receptek

zöldborsós rizs
Zöldséges rizottó magyarosan
Köretek Retro receptek
A franciasaláta a zöldségek, alma, uborka, és majonézes öntet tökéletes kavalkádja
Tökéletes franciasaláta recept
Főételek
A rántott cukkini tökéletes nyári falatozni való, és egy kis öntettel is megbolondíthatjuk.
Rántott cukkini recept
Olcsó ételek
Csodálatos édes-savanyú sóskafőzelék, melyet gazdagíthatunk belefőzött tojással is.
Egyszerű sóskafőzelék receptje
Főételek
A francia lecsó, a ratatouille már kinézetében is franciás - elegáns, szinte formatervezett - az íze pedig csodás. Érdemes kipróbálni!
Ratatouille – francia lecsó recept
Főételek
A zöldborsófőzelék staubolva - ha főzelékeket nézzük - a legegyszerűbb elkészítési mód. Ráadásul finom.
Zöldborsófőzelék staubolva – nagyi módra
Nagyi receptjei
A dobos torta egy hatlapos piskóta csokikrémmel töltve, tetején karamellel. Elkészítése babrás, de könnyíthetünk rajta.
Dobos torta háziasan, egyszerűen
Sütemények
A máklepény lényegében kavart tészta. Dúsíthatjuk csokival, gyümölccsel, pudinggal, lekvárral, vagy ami kedvünk tartja.
Máklepény receptje
Sütemények

Hasonló receptek

húsleves
Levesek

A jó húsleves titkai

Zamat Zamat 2024.07.23.
megyleves
LevesekNagyi receptjei

Tejszínes magozott meggyleves

Zamat Zamat 2025.02.06.
tejfölös saláta leve
LevesekOlcsó ételekRetro receptek

Tejfölös salátaleves – egyszerű finomság

Zamat Zamat 2025.01.20.
krémleves
Levesek

Csodálatos fokhagyma krémleves

Zamat Zamat 2025.01.03.
bableves
EgytálételekLevesekRetro receptek

Jókai bableves

Zamat Zamat 2024.11.18.
gazpacho leves
Levesek

Gazpacho

Zamat Zamat 2024.09.22.
marhacsorba, marha leves
Levesek

Marha csorba – erdélyi marhaleves

Zamat Zamat 2024.08.21.
káposztás paszuly
Levesek

Káposztás paszuly

Zamat Zamat 2024.08.22.
gombakrémleves
Levesek

Gombakrémleves egyszerűen

Zamat Zamat 2024.08.21.
i
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up