A habart bableves – habart paszuly egykor gyakran készült a falusi konyhákban. Egyszerűsége ellenére kifejezetten tápláló, laktató étel.
Egykor kenyérrel fogyasztották, akár önmagában is egy ebédre elegendő volt.
Hozzávalók:
- 1 kg zsenge bab (szárazbabból fél kiló)
- 1-2 vöröshagyma – mérettől függően
- 2-3 gerezdnyi fokhagyma
- 4 db babérlevél
- fél liternyi tejföl, vagy 6-7 dl tej
- só szükség szerint
- 1 kisebb füstölt csülök, vagy más füstölthús
Habart bableves – habart paszuly elkészítése:
A csülköt megmossuk, majd hideg vízben beáztatjuk egy éjszakára.
Másnap letisztogatjuk, és egy hagymával és a babérlevéllel megfőzzük. Ha már jó puha, akkor a csülköt kiszedjük, letakarjuk, a levét majd főzésnél használjuk.
A szemes babot felrakjuk nagyjából háromszoros mennyiségű vízben főni. Szárazbabnál lehet nagyobb is az arány.
A vízbe rakunk egy megtisztított hagymát is, és a fokhagymákat. Ekkor rakjuk bele a babérlevelet is.
Ha a bab már jó puha – zsengénél ez viszonylag gyorsan megy, – akkor a levéhez adunk a füstölt léből is. Csak annyit, hogy kellemes íze legyen, s legyen tőle túl sós az étel.
Ezután a tejfölhöz hozzákeverjük a lisztet, simára dolgozzuk, majd pici vízzel, vagy tejjel hígítjuk.
A forró levesből szedünk hozzá, azzal is átkavarjuk, majd az összes levesbe öntjük.
Néhányszor megkavarjuk, felforraljuk, s el is készült.
A csülköt helyettesíthetjük füstölt kolbásszal is.
Szegényebb időkben főzték hús nélkül is, ilyenkor nyilván több sót használtak a füstölt hús hiánya miatt.
A tejföl is helyettesíthető tejjel.
Ha valaki savanyún szereti, akkor kis ecetet önt bele.