A vajas tészta nagyon finom, leveles formája ugyancsak, ám elkészítése hosszadalmas. Ha rövidíteni akarjuk a folyamatot, nem árt egy gyors leveles tészta recept.
Meg aztán nem mindig van az embernek kedve órákat tölteni a konyhában, nyújtani-hajtogatni-nyújtani hajtogatni, hidegre rakni, számolgatni – mikor lehet már végre tölteni.
Ez a fajta tészta azért is jó, mert mindazokat a süteményeket elkészíthetjük belőle, amit a hagyományos leveles tésztából. És ugyanolyan finom lesz, hisz az se mindegy…
Lényeges, hogy az alapanyagok ez esetben is hidegek legyen, és a konyhában se legyen igazi konyhameleg.
Gyors leveles tészta hozzávalói:
- 60 dkg liszt
- 4 dl tejföl
- 1/2 kg margarin
- csipetnyi só
- 2 egész tojás
- 1 tojásnak a sárgája
A tészta összeállításának módja:
Fél kg lisztet a tojásokkal, a tojás sárgájával és a tejföllel rétestészta keménységű anyaggá gyúrunk, amit aztán alaposan kidolgozunk.
Ha már szép sima a tésztánk, akkor lerakjuk pihenni egy negyedórára. Legjobb erre a célra a hűtő.
Közben a margarint a maradék liszttel jól kikeverjük, aztán azt is berakjuk a hűtőbe kicsit dermedni.
A tésztát aztán lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és megkenjük a lisztes margarinnal. Ha ezzel megvagyunk, akkor feltekerjük mint a bejglit szoktuk.
A tetejét végignyomkodjuk, aztán jobb oldalról középre hajtjuk, majd a baloldalt is visszahajtjuk.
Ekkor újra lenyomkodjuk a tetejét, és lerakjuk hidegre pihenni kicsit.
Egy félóra múlva már nyugodtan használhatjuk.
Mivel jól fagyasztható – készítsünk belőle nagyobb mennyiséget, mert jó az, ha csak elő kell kapni az alapanyagot, és már tölthető is – olvadás után persze.
Töltése ugyanúgy történik, mint a hagyományos leveles tésztának, sütése pedig forró sütőt igényel, mint minden zsíros tészta.
Apropó zsír – margarin helyett természetesen vajjal is készíthető, de akár zsírral is, viszont akkor ötödével kevesebb zsírt használjunk.