Görcsleves – kötött tészta leves magyarosan

A görcsleves lényegében az egész országban ismert, csak mindenütt más néven. De az alaprecept mindenütt nagyon hasonló -hagymás, fűszeres főtt tésztáról szól.

Mégpedig olyanról, amit frissen kell elkészíteni, tehát tésztát gyúrunk.

Hozzávalók:

  • 2-3 tojás
  • 20-25 dkg liszt
  • pici búzadara
  • 1 jókora vöröshagyma
  • zsiradék
  • kisebb evőkanálnyi fűszerpaprika
  • só-bors ízlés szerint
  • sárgarépa 2 szál
  • 1 szál petrezselyem
  • 2 szem burgonya

Görcsleves elkészítése:

Megtisztítjuk a zöldségeket, feladaboljuk, és felrakjuk főni – lényegében zöldséglevest készítünk.

Ha nem akarjuk zöldségelni a levest, hisz anélkül is finom, akkor vizet teszünk fel melegedni, amibe felforrás után majd beledobjuk a görcsnek nevezett galuskákat.

Megtisztítjuk a hagymát, felaprózzuk, majd a zsiradékon megpirítjuk. Ha ezzel elkészültünk lehúzzuk a tűzről. Ha picit hűlt, akkor belekeverjük a fűszerpaprikát, sót-borsot.

Tésztát gyúrunk, picit pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.

A hagymás zsiradékkal megkenjük, megszórjuk egy parányi búzadarával, majd alulról kezdve felsodorjuk. Sodrással csíkokat készítünk. Nagyjából három sodrás után fölötte végig elvágjuk, majd egyik oldalról a másik felé haladva görcsöket készítünk, s azt közben eltépjük.

Utána következő sodrás, és így tovább.

Tesszük ezt mindaddig, míg az összes tésztát feldolgozzuk.

Ha közben felforrt a víz, vagy nagyjából elkészült a leves – amit parányi sóval ízesítettünk a zöldség miatt – beledobjuk a forró levesbe a görcsöket, és nem zubogva, de készre főzzük.

Nem kell külön paprikát, sót, borsot beletenni, annyi fő ki a tésztából, amivel ízletes lesz.

Ha esetleg mégis sóhiánya lenne néhány perc állás után a levesnek, akkor utána ízesíthetjük.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍