A frankfurti leves valóban német eredetű a magyar konyhában, és túl sokat nem is változtattunk rajta, tökéletes íz a magyar éhes gyomornak is.
Hozzávalók:
- 2 evőkanálnyi zsiradék
- közepes vöröshagyma
- 1-2 gerezdnyi fokhagyma
- 1/2 kg kelkáposzta
- fél evőkanálnyi só
- késhegynyi őrölt bors
- 1-2 szál petrezselyemzöld
- pici majoránna
- jó egy liter húsleves, vagy leveskockával főzött
- 2 evőkanálnyi liszt
- 2 kisebb pár virsli
- fél pohár tejföl
Frankfurti leves hozzávalói:
A felhevített zsiradékban üvegesre pirítjuk a megtisztított és felaprózott vöröshagymát. Ekkor adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is.
A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a fejet lemossuk, majd vékony csíkokra vágjuk, s hozzáadjuk a még nemrég odarakott hagymához, átkavarjuk.
Sóval-borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és néhány csipet majoránnával is ízesítjük.
Párolódás közben kavargatjuk, majd a húslevest ráöntjük és puhára főzzük.
Elkészítjük közben a rántást, a zsiradékon amit felhevítettünk a lisztet kicsit megpirítjuk, majd hideg vízzel felengedjük.
Ezzel sűrítjük be a levest.
Hagyjuk főni forrásig, addig a virsli bőrét leszedjük – ha műanyag – majd felkarikázzuk.
Dobhatjuk egyből a levesbe is, de még finomabb, ha előtte parányi zsiradékon megfuttatjuk, hogy egy kis színt kapjon. Karakteresebb lesz az íze.
Pici levest szedünk ki, felkeverjük tejföllel, majd a többihez adjuk.
A virslivel, tejföllel rövid ideig – épp csak forrásig felforraljuk.
Van, aki köménymagot is rak bele, akkor majoránnára nincs szükség. Burgonyát is főzhetünk bele, azt akkor rakjuk felkockázva az ételbe, amikor a káposztát.