A fejtettbab főzelék az egyik legfinomabb nyári főzelék. Tartalmas, ugyanakkor savanykás íze miatt rendkívül kellemes fogyasztása a forró napokon.
Hozzávalók:
- 1/2 kg fejtett bab
- 3-4 db babérlevél
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál tejföl
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 evőkanál 10 %-os ecet
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 lapos evőkanál só
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 2 evőkanál zsiradék
Fejtettbab főzelék elkészítése:
A fejtett babot annyi vízben rakjuk fel főni, ami rendesen ellepi. Megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet is.
Mivel ez a bab még nincs kiszáradva, ezért lényegesen gyorsabban fő meg, mint a száraz, egy óra se kell neki.
Mikor megpuhult, a felforrósított zsiradékban elkészített hagymás rántással besűrítjük. Hozzákeverjük az apróra vágott, vagy áttört fokhagymát, és a fűszerpaprikát is.
Hideg vízzel felkavarjuk simára, majd a bab főzőlevéből merünk hozzá, azzal is átkavarjuk, utána a babhoz öntjük, és besűrítjük.
Ekkor ecetezzük.
Nagyon finom egy kis tejföllel, régen pirított hagymával fogyasztották.