Az Eszterházy torta egyik különleges süteményünk, dió alapú, alig kell más a tésztájához, épp ezért csodálatos.
Hozzávalók:
- 12 db tojás (fehérje)
- 36 dkg cukor
- 30 dkg darált dió
- 24 dkg liszt
Krémhez:
- 3 dl tej
- 1/2 vaníliarúd kikaparva, vagy 2 vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- 6 db tojássárga
- 8 dkg darált dió
- 34 g vaj
- 1/2 dl rum, vagy aroma
Eszterházy torta elkészítése:
Ahhoz képest, hogy a torta milyen mutatós, elkészítése meglepően egyszerű.
A tojások fehérjét használjuk csak fel a tortához. Szétválasztjuk, majd jó kemény habot verünk belőle.
Ezután hozzákeverjük az átszitált lisztet apránként, majd a diót is.
5 lapot fogunk belőle sütni, egy tepsi hátlapján sütőpapíron, vagy sütőlapon lezsírozva.
Előmelegített sütőbe rakjuk 200 fokra, nagyjából 10 perc alatt elkészül.
A mennyiség nagy tortaformához, vagy közepes tepsihez elegendő.
Míg a tortalapok hűlnek, elkészítjük a krémet.
Elkezdjük forralni a tejet, közben kikeverjük a tojássárgával a cukrot.
A cukorral összekeverjük a tejet, és jó pillézésig forraljuk a tejet, közben kavargatjuk.
Ekkor levesszük a tűzről, hozzákeverjük a diót, amit előtte egy picit megpörkölünk. Éppen csak.
Ezután az egészet lehűtjük, s mikor már hideg, akkor összekeverjük alaposan a felhabosított rumos vajjal.
Az egész adag krémet négy részre osztjuk, és egymásra helyezve megtöltjük a lapokat.
A torta tetejét felhevített lekvárral kenjük meg, majd fondánt készítünk, erre pedig csokoládéval nekünk tetsző pókhálót spinelünk.
Oldalát szintén enyhén pirított dióval szórjuk be.