Az eredeti vadasrecept csak néhány részletében tér el a manapság használatostól, valójában pár részlet csak, mégis a végeredmény miatt nagyon is lényeges.
Hozzávalók:
- 1,5 kg marhahús, vagy vadhús (nyúl, vaddisznó, szarvas)
- só
- bors frissen őrölve
- liszt a hús forgatásához
- zsiradék a hús hirtelen sütéséhez
- 4-5 szál sárgarépa
- 2-3 szál petrezselyem gyökér
- 1-2 vöröshagyma
- 3-4 babérlevél
- 10-15 szem szemesbors
- mustár ízlés szerint
- 15 dkg szalonna (füstölt)
- 1-2 evőkanálnyi cukor
- 2-3 evőkanálnyi liszt
- nagy pohár tejföl
A zsemlegombóc hozzávalói:
- 5 db szikkadtabb zsemle
- 30 dkg liszt
- 3 db tojás
- 1 pohár tej
- néhány szál petrezselyemzöld
Eredeti vadasrecept alapján az étel elkészítése:
A húst lehártyázzuk, feldaraboljuk, vagy szeleteljük, fűszerezzük, egy kis lisztben is megforgatjuk, aztán zsiradékban hirtelen megsütjük. Kiszedjük papírtörlőre, így a fölösleges zsiradék lecsöpög.
Előveszünk egy nagyobb lábast vagy fazekat, a húsokat belerakjuk, aztán mehet bele a tisztított sárgarépa, petrezselyemgyökér, vöröshagyma, fűszerek. Hozzáadjuk érzés alapján a sót – kiló húsonként 2 dkg, a felkockázott, picit átsütött füstölt szalonnát, és mustárt.
Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet elfedje, s így főzzük, míg meg nem puhul. Amennyiben szükséges, akkor a vizet pótoljuk.
Ezután kiszedjük a húst, és ami a szószban kellemetlen lenne – borsot, babérlevelet.
A zöldségeket szűrővel kiszedjük – villával összetörjük. Ne mixeljük, mert sokkal különlegesebb a mártás, ha picit darabos a zöldség benne.
Zsiradékra rakjuk a cukrot és világos barnára karamellizáljuk.
Ha már szép, akkor a zöldséges léből rámerünk, felolvasztjuk. Ehhez a léhez adjuk a szükséges liszt mennyiséget, és alaposan kikavarjuk, hogy sima legyen. A zöldséges léből még szedünk hozzá, aztán mehet az egész a többihez.
Felforraljuk.
Míg felforr, addig elővesszük a mártáshoz való tejfölt, hozzáadunk egy kis lisztet, felengedjük a forró lével, aztán ezt is hozzáadjuk a mártáshoz.
A mártásba visszarakjuk a húsokat, s megkóstoljuk.
Ha szükséges – most ízesítünk még rajta.
Jöhet a zsemlegombóc elkészítése:
A zsemléket felszeleteljük, majd kockákat vágunk belőle. Picit zsiradékon, vagy zsiradék nélkül megpirítjuk.
A tojásból, pici sóból és lisztből picit hígabb hokedli tésztát készítünk, beledobjuk a zsemlekockákat, és az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Gombócokat készítünk belőle, vagy kanállal szaggatunk nagyobb galuskákat, forró vízben kifőzzük őket.
Bár a vadashoz sokszor készítenek főtt tésztát is, vagy gőzgombócot, az eredetit zsemlegombóccal fogyasztjuk.