Egres, köszméte, pöszméte, piszke – és még millió neve van, csodálatos édes-savanyú mártás készíthető belőle, főtt húshoz, sülthöz tökéletes.
Piszke mártást általában nyáron készítünk még akkor is, ha maga a gyümölcs jól fagyasztható, ráadásul nagyon finom befőttként is. Valahogy nyáron sokkal jobban kívánjuk.
Tavasszal még szűkében vagyunk a zöldségnek, gyümölcsnek, ez az apróság viszont május végén terem.
Egy időben például a zsenge szőlőlevéllel, vagy a hatalmas tormalevéllel. Mindkettőt felhasználják töltike készítéshez, melyhez egyik legnépszerűbb szósz a fenti mártás.
Ez a gyümölcs, s maga az étel rengeteg olyan tápanyagot, ásványi anyagot tartalmaz, ami a forróságot végül elviselhetővé teszi, és a szomjúságot oldja.
Az egres mártás hozzávalói –
- fél liternyi köszméte
- 1 liter víz
- jó csipet só
- cukor 1-2 evőkanállal – egres érettségétől is függ
- 3-4 evőkanálnyi tejföl
- 1 kanál olaj
- 3 evőkanálnyi liszt
A mártás elkészítésének menete –
A vizet – sót beledobva – rakjuk fel főzni, de az almunínium edényeket kerüljük, mert savanykás ételnél nem jó.
Hozzáadjuk a megtisztított egrest, melynek mindkét végét gondosan levágjuk. A virág megmaradt szöszét, és a száracskát is. Egyik sem kellemes, ha belekerül az ételbe.
Ha a gyümölcsöt már felrakjuk főzni, beleszórjuk a cukrot is. Majd elkészítjük a habarást, a tejfölbe mérjünk ki egy kanálka olajat, keverjük össze, adjuk hozzá a lisztet, kavarjuk ki.
Ha már megkóstoltuk az egres levét, és savanyúnak találjuk, akkor adhatunk a habaráshoz egy kis cukrot is. Rendesen összekeverjük.
Aztán ha már lényegében megfőtt a gyümölcs – a kikevert masszához hozzászedünk egy merőkanálnyival a forró léből.
Kikeverjük vele, majd folytonos kavarás mellett a forrásban – nem lobogó – lévő mártás alaphoz adjuk.
Átkavarjuk, éppen csak forralunk rajta egyet, hogy egyrészt sűrűsödjön, másrészt a liszt nyers íze ne érződhessen.
Ha rottyant egyet, akkor le is vesszük, és már el is készültünk.
Főtt húshoz, egy kis tört krumplival tökéletes csemege.