Az ecetes uborka egyszerűen elkészíthető, kiváló savanyúság a téli hónapokra. Alaptétele: amennyi az uborka, dupla felöntőlé kell.
Hozzávalók:
- 6-8 centis uborkából 5 kg
- 1-2 csomag kapor
- 1 torma
- gyömbér parányi csak
- néhány meggyfalevél mindegyik üvegbe
- ha szeretjük csöves paprika
- néhány szem bors
- liter vizenként 3 dl ecet (10 százalékos)
- 2 dkg só
- 4 dkg cukor
Az ecetes uborka elkészítése:
A szép, egyenletes uborkákat alaposan, több lérőlmegmossuk, lecsepegtetjük, majd tiszta üvegekbe rakjuk állítva, oldalra döntve az üveget. Általunk kedvelt fűszereket és fűszernövényeket rakunk az uborka köré, ahogy szeretjük.
Most egy liter vízhez 3 dl-nyi 10 százalékos ecetet, 2 dkg sót, 4 dkg cukrot számolva felöntő vizet készítünk, melyet felforralunk, majd lehűtjük.
Hűlés után az uborkára öntjük, majd alaposan lezárjuk.
Mehet a kamrapolcra.