Az ecetes tök főzelékhez, leveshez télen nagyon jól jön, hisz a tökfőzelék rendkívül egészséges, sültekhez, pörkölthöz egyenesen kiváló.
Hozzávalói:
- 1 kg spárgatök legyalulva
- kilónként 1-2 dkg só
- liter felöntővizhez 2 dl 10 százalékos ecet
Ecetes tök elkészítése:
Erre a célra ne használjunk gyenge tököt, kifejezetten a már érettebb lesz jó.
A tököt megmossuk, meghámozzuk, legyaluljuk, majd egy kis sóval besózzuk.
Ezután hagyjuk lecsepegni, a fölösleges nedvességet pedig papírtörlővel leitatjuk.
Széles szájú üvegbe rakjuk, de a tetején néhány ujjnyi helyet hagyunk a felöntővíznek.
A vizet, ecetet, cukrot felforraljuk, majd ha teljesen lehűlt, akkor felöntjük vele.
Lezárjuk légmentesen a konzervet, és félórát gőzöljük.