A diós-rácsos linzer egyik legfinomabb süteményünk. A sárgabarack lekvár házassága az őrölt dióval fenomenális ízeket eredményez.
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg margarin, vagy vaj
- 15 dkg kristálycukor
- 2 db tojás
- 1 citrom héja
- 1 citrom leve
- 1 kis pohár tejföl
- 25-30 dkg sárgabaracklekvár
- csipetnyi só
- 30 dkg cukor a habhoz
- 3 db tojás
- 20-25 dkg darált dió
Diós-rácsos linzer elkészítése:
A lisztet és a sütőport átszitáljuk egy tálba, majd a zsiradékkal jól elmorzsoljuk.
A liszthez csipetnyi sót adunk, hozzáadjuk a tojást, a citromlét és héját, a tejfelt – majd az egészet jól összegyúrjuk.
Lerakjuk pihenni, közben takarjuk is le, hogy a felülete ne száradjon ki.
20 perc múlva a tésztát két részre osztjuk – egyharmad-kétharmad arányban.
A nagyobb tésztadarabot átlagos, lapos sütőtepsi méretűre nyújtjuk lisztezett deszkán, majd sütőpapírral bélel tepsibe helyezzük.
Végig kenjük egyenletesen sárgabarack lekvárral.
Ezután a tojások sárgáját a cukorral nagyon jól kikeverjük, idővel az őrölt diót is hozzákavarjuk.
A tojások fehérjét nagyon kemény habbá verjü, s lazán alányúlva összedolgozzuk, átkavarjuk.
A masszát a lekváros tésztarétegre simítjuk az egészet egyenletesen.
A kisebb darab tésztát szeletekre vágva a szeletekből vékony, kisujjnyitól kicsit vékonyabb rudakat sodrunk, s átlósan berácsozzuk a süteményt. Kezünkkel nagyon enyhén lenyomjuk, a rácsot egy tojás sárgájával óvatosan lekenjük – el el is maradhat, majd előmelegített sütőben – 180 fokon nagyjából félóra alatt készre sütjük.
Kihűlve vágjuk szeletekre.