A csupa tojás képviselőfánk egyik legfinomabb süteményünk. Sok variációja ismert, ez a régi soktojásos, tojásos krémmel készült változat, minden fölösleges csinnadratta nélkül.
Hozzávalók:
- 2,5 dl víz
- 1 csipet só
- 2 dkg kristálycukor
- 15 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 10 tojás
Krém hozzávalói:
- 50 dkg kristálycukor
- 1,25 liter tej
- 30 dkg liszt
- 12 tojás
Csupa tojás képviselőfánk elkészítése:
A vizet forrni rakjuk, beledobjuk a vajat, a cukrot, és pici sóval meghintjük. Elkavarjuk. Mikor már a vaj felolvadt, belekeverjük a lisztet, és folyamatosan kevergetve takarékon addig forraljuk, míg a massza már elválik az edénytől. Sercegős lesz.
Lehúzzuk, s azonnal belekeverünk két feltört tojást, majd nagyon alaposan kikeverjük. Most viszont várunk egy kicsit, míg kihűl.
Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel alaposan kikeverjük.
Sütőlemezre, vagy lapos nagytepsibe sütőpapírt rakunk, a sütő aljába pedig egy kisebb lábasba vizet rakunk melegedni.
Kiskanállal, vagy nyomózsákból nagyjából három centis halmokat rakunk ritkán, hisz hatalmasat nőnek.
190 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon fontos kinyitni a sütőt, csak az utolsó 5 percben tegyük, mert összeesik a fánk.
Amint elkészültek felvágjuk, és a felvágott részt fogjuk megtölteni vanília krémmel.
A tojássárgákat a fele cukorral jól kikeverjük, hozzáadunk egy kis tejet, majd a lisztet, vaníliát.
A tejet felfőzzük, mikor már forró, egy kicsit a tojásos masszához merünk, átkeverjük, majd a masszát a forró tejhez öntjük, s addig főzzük, amíg bugyogni nem kezd, folyton kavarva.
A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, a még meleg krémhez hozzákeverjük lazán a tojásfehérjét, s mindegyik tésztába vagy habzsákból, vagy kanállal jó adag krémet rakunk.
Tetejére helyezzük a tészta másik felét, és enyhén porcukrozzuk.