A csülök pékné módra igazi téli finomság, csábító illata belengi a konyhát. A gyomrot pedig garantáltam megtölti.
Hozzávalók:
- 1 hátsó csülök
- só – 1,5 dkg kilónként
- 15-20 db szemes bors
- 1 nagy fej hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 4-5 babérlevél
- 2,5 kg burgonya
- 1-2 fej fokhagyma
- 2-3 nagy vöröshagyma
- só
- bors
- 3-4 evőkanál zsír
- 1 teáskanál majoránna
- sör a sütéséhez
Csülök pékné módra elkészítése:
Először félig megfőzzük a csülköt – gyorsabb lesz a sütés vele, és biztosabb a végeredmény.
A csülköt megmossuk, majd hozzáadunk egy fej fokhagymát, a nagy fej vöröshagymát, babérlevelet, borsot, a kilónként 1,5 dkg sót és babérlevelet – majd elkezdjük főzni. Ne takarékoskodjunk, nagyjából 2-3 órát biztosan főzni kell majd.
Ekkor kicsontozzuk, daraboljuk, fűszerezzük, rászórjuk a majoránnát, az összenyomott fokhagymával átkenjük.
Megtisztítjuk a krumplit, hosszára feldaraboljuk, a vöröshagymát is nagyobb darabokra vágjuk, a fokhagyma egy részét csak gerezdekben rakjuk hozzá.
Ezután előveszünk egy tepsit, megkenjük zsírral, rászórjuk a krumplit, sózzuk, erre mehet a cikkekre vágott vöröshagyma, fokhagyma, rá az előfőzött csülök, majd a többi zsírt még darabokban szétrakosgatjuk rajta.
Egy alufóliával lefedjük, és kb. fél órára forró sütőben még letakarva sütjük, majd ha a fóliát levettük róla, elkezdjük sörrel locsolgatni, ettől fogja megkapni csodálatos színét. Nagyjából 1 óra alatt kész is leszünk.