Nem mindenki szereti a pacalt, ez tagadhatatlan. Mint ahogy a velőtől is jó páran idegenkednek. Ám ebben a fogásban mindenki találhat kedvére valót, és illata fölöttébb csábító.
Hozzávalók:
- 5-6 evőkanál zsír
- 2 kg előkészített marhapacal
- 1 db nagyobb nyers hátsó csülök
- 2 db füstölt csülök
- 60 dkg sertés velő
- 1 kg vöröshagyma
- 10-12 gerezd fokhagyma fej fokhagyma
- 4-5 db paradicsom
- 5 db zöldpaprika
- 1 db csípős paprika
- 5 dl száraz vörösbor
- só ízlés szerint
- 2 teáskanál fekete bors
- 3 teáskanál köménymag (akár őrölt)
- néhány db babérlevél
- 4 evőkanál fűszerpaprika
Csülkös velős pacal elkészítése:
A húsokat kicsontozzuk, felkockázzuk (ne dobjuk ki, rakjuk a pörköltbe alulra, jót tesz neki)
A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát tisztítás után átnyomjuk.
A paradicsomot, és a paprikát is kockázzuk, de ha csak karikázzuk az sem baj, lesz ideje elfőni.
A zsiradékot felhevítjük egy nagy edényben, üvegesre pirítjuk benne a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is, majd a tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, beledobjuk a paradicsomot, paprikát, és szép, nyugodtan elkezdjük főzni, lényegében lecsót készítünk.
Ha már jól néz ki, akkor beledobjuk a húsokat, átkavarjuk, hozzáadjuk a csíkozott pacalt, rádobjuk a csípős paprikát is, sót-borsot, babérlevelet, majd annyi vizet öntünk rá, hogy elfedje az egészet.
Felforraljuk, majd nagyon lassan takarékon főzzük fedő alatt másfél-két órát.
Ekkor ráöntjük a vörösbort, főzzük még vele kb. 20 percet, majd belekavarjuk óvatosan a lehártyázott velőt is.
Főzzük még kb. félórát, megkóstoljuk, s ha szükséges valamilyen fűszer, akkor pótoljuk.
Kenyér hozzá az igazi, de a főtt, sós krumpli sem megvetendő.