A csülkös bableves csipetkével rendkívül tartalmas egytálételünk. Megterhelő a gyomornak, ámde ezt ellensúlyozza fantasztikus íze.
Hozzávalók:
- 1/2 kg szárazbab
- 60-80 dkg füstölt hús (pld. csülök)
- 2 db petrezselyem gyökér
- 3 db sárgarépa
- kis darab zeller
- 1-2 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál só
- 3-4 babérlevél
- 1 mokkáskanálnyi törött bors
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál zsír
- 2 tojás
- 20 dkg liszt
Csülkös bableves elkészítése:
Egy edényben felrakjuk főni a beáztatott, lemosott, tisztogatott csülköt.
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, zsíron megfuttatjuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, rádobjuk a babérlevelet, a korábban már beáztatott babot, fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy egy tenyérnyire ellepje.
Fedő alatt főzzük.
Közben előkészítjük a zöldségeket, majd félfővésében hozzáadjuk a fővő leveshez.
Ha a hús megpuhult, akkor kicsontozzuk, felvágjuk darabokra, vagy kockára, és a már majdnem teljesen megpuhult bableveshez adjuk.
Elkészítjük a csipetkét, a tojást a liszttel, pici sóval tésztává gyúrjuk, majd csipetenként a forró leveshez dobjuk.
Amint feljött a leves tetejére lényegében elkészült. Egyet még forralunk rajta, és kész is.
Tejföllel is fogyaszthatjuk.