A lasagne egy rendkívül tartalmas főétel, s mint az olasz ételek általában kifejezetten ízletes is magyar szájnak is.
Hozzávalók:
- 25 dkg lasagne tészta
Mártáshoz:
- 1/2 kg darált hús
- 1 közepes vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb, vagy két átlagos sárgarépa
- 1 közepes petrezselyem gyökér
- 3 paradicsom
- 25 dkg sűrített paradicsom két deci vízzel elkeverve
- 3 evőkanál olíva olaj
- 1 dkg só
- 1 teáskanál bors
- zöldfűszerek ízlés szerint: oregano, bazsalikon, kakukkfű
Besamelhez:
- 1 evőkanál vaj
- 2 púposabb evőkanál liszt
- 2,5-3 dl tej
- 1 jó késhegynyi só
- 1 jó késhegynyi fehérbors
- 1 késhegynyi szerecsendió reszelve
Tetejére:
- 1/2 kg reszelt sajt
Lasagne elkészítése:
Először a zöldségeket megtisztítjuk nagyon apróra felkockázzuk.
A hagymát szintén apróra vágjuk, majd az olíva olajon takarékon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a répát, petrezselymet, majd egy kis vízzel nagyjából negyedórán keresztül megpároljuk.
Mehet bele a darált hús, belekeverjük a szintén kis kockára vágott paradicsomot is.
Ezután hozzáöntjük a sűrű paradicsomlevet, és addig főzzük, amíg a hús, és úgy általában minden puha nem lesz.
Ezután elkészítjük a besamelt.
A felmelegített vajra szórjuk a lisztet, kavargatva szép, világosra pirítjuk, majd apránként,közben szintén kavargatva hozzáöntjük a tejet, szép, sima masszát kapunk. Rövid ideig főzzük.
Közepes tepsiben készítjük, vagy jénaiban. Az edényt kivajazzuk.
Az aljába helyezünk egy réteg lasagne-t.
Rákenjük a besamel negyedét, arra a ragu nagyjából harmadát, szórunk rá a reszelt sajtból, szintén nagyjából a negyedét, majd rá lasagne következik.
Ismét besamel, ragu, reszelt sajt, lasagne, ismételjük, a végén tésztalapot rakunk rá, a negyedik réteget.
Tetejére a besamel maradéka megy, majd a tetejét sajttal szórjuk le.
Előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük, 3/4 óra alatt kész lesz.
Rendkívül tartalmas…