A vegyespörkölt, vagy pincepörkölt egyik legfinomabb paprikás ételünk. Mivel általában nagyobb tömegben készítjük, így a legjobb bográcsosan főzni.
Disznótorosként minden olyan húsból készíthetjük, ami kéznél van.
Hozzávalók:
- 1 kg csülök
- 1 kg lapocka
- 10 dkg szalonna
- 3 evőkanál zsiradék
- 4-5 db vöröshagyma
- 3,5 kg burgonya
- 1-2 sertésköröm
- 1 nagy fej fokhagyma
- 4 db zöldpaprika
- 2-3 db paradicsom
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 1-2 db csípős csövespaprika
- 1-2 teáskanál őrölt kömény
- ahány kiló hús, annyiszor 1,5 dkg só
- 1-2 teáskanál bors
Vegyespörkölt elkészítése:
A húsokat felkockázzuk, a szalonnát apró kockára vágjuk, a fokhagymát átnyomjuk, a paprikát, paradicsomot kedvünkre feldaraboljuk.
Abban az edényben, amiben készítjük a pörköltöt (bogrács, vagy jókora lábas, esetleg fazék) felhevítjük a zsiradékot, majd megpirítjuk benne a szalonnát. Ha már üveges, akkor rászórjuk a vöröshagymát, azt is megpároljuk. Ezután beleszórjuk a fokhagymát áttörve, majd a feldarabolt a körmöt, kavargatva kicsit pirítunk rajta. Mehet bele a csülök feldarabolva, majd a kockára vágott lapocka is. Ezeket addig kavargatjuk, amíg ki nem fehérednek. Ekkor fűszerezzük, és felöntjük annyi vízzel, hogy nagyjából elfedje.
Lefedjük, és szép lassan főzzük, mindig csak kevés vízzel pótoljuk, ha szükséges. Időnként megkeverjük, hisz a bőrös hús könnyebben lekaphat.
Félfővésében hozzáadjuk a fűszerpaprikát, paradicsomot, paprikát, s jó puhára főzzük.
Közben megtisztítjuk a krumplit, hasábokra vágjuk a húshoz adjuk.
Mikor már majdnem puha a krumpli is megkóstoljuk, ha szükséges utána fűszerezzük, és még annyi vizet töltünk hozzá, hogy majdnem ellepje.
Jó puhára főzzük, és kész is.