A citrom szelet egy üdítően friss ízű édes süti, melynek elkészítése is végtelenül egyszerű.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 db tojás
- 15 dkg cukor
- 1 sütőpor
- 3 evőkanál tejföl
- 1-2 citromhéj
- parányi só
- egyik lapra sárgabarack lekvár
Krémhez:
- 7,5 dl tej
- 3 csomag vaníliás puding
- 2 tojás sárgája
- 30 dkg vaj, vagy margarin
- 25 dkg porcukor
- 2 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
Tetejére:
- 25 dkg porcukor
- 2 citrom leve
- 1 kanál víz
Citrom szelet elkészítése:
A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, belemorzsoljuk a vajat, vagy margarint, majd összegyúrjuk a tojással, tejföllel, cukorral, és a reszelt citromhéjjal.
Letesszük pár percre pihenni, majd lisztezett deszkán 4 db normál gáztepsi méretű lapot sütünk belőle.
Míg hűl – elkészítjük a krémet.
A pudingot más aránnyal, mint normálisan jó sűrű főzzük a tejjel, és adunk hozzá 2 tojás sárgáját is.
Ha már kihűlt, akkor hozzákavarjuk a lágy vajat, vagy margarint, és a citromok levét, no meg a reszelt citromhéjat is.
Most megtöltjük a tésztákat.
A krémet két felé osztjuk.
Első lapra krémet kenünk, lefedjük a második lappal.
Ezt kedvenc baracklekvárunkkal kenjük meg, majd jöhet a harmadik lap.
Erre a citromos krém másik felét kenjük, majd lefedjük az utolsó lappal.
Tetejére citromos mázat készítünk.
A porcukrot a citromlével nagyon-nagyon alaposan, legalább 10-15 percig kikeverjük, legvégén hozzáadunk még egy evőkanál forró vizet is, és a reszelt citromhéjat.
Ezzel kenjük le a tészta tetejét.
Néhány órára letesszük pihenni.