A burgonyakrokett egy egyszerű, mégis különleges köret – főleg panírozott, rántott ételekhez fogyasztjuk. Laktató, mutatós, finom.
Hozzávalók:
- 60 dkg burgonya
- 1 teáskanál só
- 1 késhegynyi bors
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 evőkanál zsemlemorzsa a masszához
- zsemlemorzsa a forgatáshoz
- olaj a sütéshez
Burgonyakrokett elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, öblítjük, felvágjuk, megfőzzük, megtörjük.
Kicsit hűlni hagyjuk, majd mikor már enyhén langyos – sóval, borssal ízesítjük.
Hozzáadjuk a lisztet, kanálnyi zsemlemorzsát, és a tojásokat, és összegyúrjuk. Hosszúkás cipó formára alakítjuk.
Ezután adunk neki egy kis pihenőt, de csak míg a deszkát elővesszük.
Vastagabb szeleteket vágunk, majd lisztezett deszkán jó ujjnyi vastagra sodorjuk, ezekből pedig nagyjából 6 centis darabokat vágunk lazán, lisztezett késsel, hogy a végek ne nyomódjanak össze.
A kis kroketteket zsemlemorzsába forgatjuk, hogy minden oldalán morzsás legyen.
Olajat forrósítunk – 160-180 fokos olajban szép pirosra sütjük őket,
Sütés után papírtörlőre szedjük. Ha netán nincs, alatt két szelet kenyér is megteszi, felszívja a fölösleges zsiradékot.