A burgonyafánk a fánk egyik variációja. Mivel krumplit tartalmaz, ezért másnap is puha. Készíthetjük édesen, vagy sósan, attól függően mihez fogyasztjuk.
Hozzávalók:
- 1/2 kg főtt burgonya
- 30 dkg liszt
- 2 evőkanál vaj
- 6 evőkanál tej
- 4 dkg élesztő
- mokkáskanál só
- zsiradék a sütéshez
Burgonyafánk elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, kockázva sós vízben megfőzzük. Mikor megfőtt, leszűrve megtörjük, és megvárjuk, míg meghűl.
Közben az élesztőt pici tejben felfuttatják.
A lisztet egy tálba szitáljuk, mehet bele a tört burgonya, felfuttatott élesztőt, és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, adjunk hozzá egy kis tejet még.
Jó alaposan kidagasztjuk, majd letakarva pihentetjük.
Ha duplájára kelt lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és nekünk tetsző méretű pogácsaszaggatóval, vagy egy pohárral kiszaggatjuk.
Pár percet pihen a deszkán, majd forró zsiradékban kisütjük.
Először a tetejével lefele rakjuk a forró zsiradékba, közepes hőfokon sütjük, fedő alatt. A másik oldal már mehet magasabb hőfokon, fedő nélkül.
Ha már mindkét oldala szép piros, papírtörlőre rakjuk.
Ha édesen esszük, porcukorral megszórjuk.