A birsalmasajt egy rendkívüli finomság – az ősz ízeit idézi, dióval együtt egyszerűen fenséges. Színezhetjük is musttal főzve.
Hozzávalók:
- 1 kg birslma pép
- 80 dkg cukor
- esetleg dió, mandula
- esetleg néhány dl. piros must
Birsalmasajt elkészítése:
Fontos, hogy egészséges birsalmákat dolgozzunk fel. Megtisztítjuk őket, félbevágjuk, kivágjuk a magházát, majd héjasan megfőzzük puhára.
Ha színezni akarjuk őket itt az alkalom, akkor nem vízben rakjuk fel, hanem mustban főni, vagy féliv vízben, félig mustban.
Amikor jó puha, akkor áttörjük szitán, de akár paradicsompasszírozó is megoldás erre.
A masszát most mérjük meg, s ahány kiló lesz, annyiszor 80 dkg cukrot adunk hozzá.
Az áttört gyümölcsöt elkeverjük a cukorral és felfőzzük. Folytonos kavarás közben főzzük, felfővéstől nagyjából 15 percig.
Addigra olyan sűrű lesz, hogyha kavargatjuk látni fogjuk a lábas alját is.
Ezután egy porcelántányérra cseppentünk belőle, s ha jó, akkor viszonylag hamar megdermed.
Nekünk tetsző formákat veszünk elő, melybe rakhatunk darabos, héjától megtisztított, egész diót, vagy letisztított mandulát – és arra merjük a birsalmasajt alapot.
Dolgozzunk gyorsan, mert hamar megkeményedik.
1-2 nappal később kiborítjuk, és enyhe helyen, forgatva szárítjuk, míg a külsején kéreg keletkezik.
Hűvös helyen tartjuk szikkadás után – 2-3 hét – celofánban tárolható – de száraz hely szükséges neki. Például celofán + fémdoboz.