A betyár gombóc egy nagyon kellemes, szaftos húsétel. Készíthetjük rizzsel, de akár zsemlemorzsával is. Utóbbi cseppet szárazabbá teszi.
Hozzávalók:
- 1/2 kg darált hús
- 2-3 db tojás
- 10 dkg rizs, vagy 15 dkg zsemlemorzsa
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1-2 db vöröshagyma
- 1/4 kg csiperke gomba
- 1 kis pohár tejföl
- kis maréknyi liszt
- 2-3 evőkanál zsiradék
- 1-2 teáskanál fűszerpaprika
- néhány szál zöldpetrezselyem apróra vágva
- 40-50 dkg liszt nokedlihez
- 2 tojás
- 1 teáskanál só
- víz, vagy tej a kikeveréshez
Betyárgombóc elkészítése:
Először elkészítjük a gombócot.
A darált húst a rizzsel, vagy zsemlemorzsával, a sóval, borssal, és a tojással összedolgozzuk. Nem árt, ha egy kis zsiradékot is adunk hozzá, akkor nem lesz száraz a gombóc.
Ezután elkészítjük a pörköltalapot.
Az apró kockára vágott hagymát a zsiradékon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paprikát, a sót, borsot, a petrezselyemzöldet, és egy ideig pároljuk. Nem árt, ha lesütjük zsírjára, majd felöntjük egy kis vízzel, átkavarjuk. Így a hagyma jobban szétfő.
Ezután beledobjuk a felszeletelt, darabolt gombát, főzzük még vele legalább negyedórát, adunk hozzá egy pohárnyi vizet, majd belehelyezzük a gombócokat, és lefedve nyugodtan pároljuk nagyjából 20-25 percet. Ha elfőtte a levét, akkor adjunk kicsit hozzá.
Ezután tejföllel behabarjuk, és lényegében el is készültünk egy gyors forralás után.
A nokedli hozzávalóit összekeverjük, forró, sós vízbe szaggatjuk, és pár perc alatt készre főzzük.
Leszűrjük, gyorsan leöblítjük, kis zsiradékkal átkeverjük.