A bányászgaluska a sztrapacska magyar elnevezése. Nem véletlen, egyszerűsége ellenére kemény munkát végezhetünk vele. Rendkívül laktató.
Hozzávalók:
- Burgonya tisztítva
- súlyra feleannyi liszt
- 2-3 evőkanál zsír
- só
- parányi bors
- füstölt húsos szalonna
- juhtúró
- esetleg tejföl
Bányászgaluska elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, lereszeljük kis lyukú reszelőn, majd hozzákeverjük a tisztított burgonya súlyához viszonyított fele annyi lisztet, belekeverjük a zsírt, fűszerezzük, és jó alaposan összekeverjük.
Enyhén sós vizet forralunk, a galuskákat ebbe szaggatjuk. Ha megfőtt a galuska, akkor kiszedjük, vagy leszűrjük.
A szalonnát felkockázzuk, majd kiolvasztjuk, a pörcöket kiszedjük, a zsírban megforgatjuk a sztrapacskát.
Nagyon jó juhtúróval, tejföllel, pörccel, de sokan szeretik úgy elkészítve, mint a káposztás tésztát, vagy akár savanyú káposztával. Fantáziánktól és persze ízlésünktől függ, hogy fogyasztjuk.