Az arató leves egy rendkívül tartalmas első fogás, akár magában is megállja a helyét – felfogható egytálételként is.
Hozzávalók:
- 1/2 kg kinyomkodott apró savanyú káposzta
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1/4 kg sertéshús
- 15 dkg füstölt szárazkolbász
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 vöröshagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 5 dkg árpagyöngy, vagy rizs
- só
- 1 mokkáskanál bors
- 3-4 babérlevél
- 1 evőkanál fűszerpaprika
Arató leves elkészítése:
A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, a szalonnát egy tányérra szedjük, majd a zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
Ha már üveges, akkor hozzáadjuk az apróra kockára vágott, vagy darált sertéshúst, a felkarikázott kolbászt, a felkockázott paprikát, paradicsomot.
Rászórjuk a fűszereket, hozzáadjuk a babérlevelet, és pici vízzel pároljuk.
Ha már majdnem jó, akkor lazán hozzáadjuk a – szükség esetén – átmosott savanyú káposztát, vízzel felöntjük, majd ha negyedórája fő, beleszórjuk az árpagyöngyöt, vagy rizst, és főzzük még tíz percet, utána pedig tejfölözzük.