Az Anikó szelet egy mutatós, krémes-habos finomság – legjobban talán a Duna hullámra emlékeztet.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 8 db tojás
- 30 dkg kristálycukor
- 1,2 dl étolaj
- 1 dl víz
- 1 csomag sütőpor
- 3 nagy evőkanál kakaópor
Krémhez:
- 1,2 liter tej
- 3 csomag vanília pudingpor
- 12 evőkanál kristálycukor
Habhoz:
- 5 dl habtejszín hidegen
Tetejére:
- kakaópor, vagy tortadara
Anikó szelet elkészítése:
A pudingot más arányokkal, de szokásos módon megfőzzük, letesszük hűlni, de nem fogjuk megvárni, míg meghűl. Lehetőleg fedjük le, míg sütjük a tésztát.
A tojásokat a cukorral nagyon alaposan kikeverjük, majd hozzákeverjük a vizet, majd az olajat is.
A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd apránként hozzászitáljuk a tojásos keverékhez folytonosan kevergetve.
Nagy, sütőpapírral bélelt gáztepsiben sütjük. Ha kevesebb tésztára van szükség, természetesen a hozzávalók mennyiségét arányosan csökkentjük.
Valamivel több, mint a fele kikevert tésztamasszát a tepsi aljába simítjuk.
Ami tésztamassza visszamarad, abba most belekeverjük a kakaóport, aztán az egészet a vaníliás masszára rakjuk kanállal, így egyenetlen lesz a tészták találkozása.
A még meleg pudingot nagyjából ugyanezzel a módszerrel a tészta tetejére rakjuk, hogy mindenhová jusson, és lazán elsimítjuk.
170-180 fokra előmelegített sütőben sütjük, félóra alatt biztos elkészül.
Ha megsült, akkor hagyjuk hűlni, majd amikor már nem is langyos, hidegen felverjük a tejszínhabot, és a süteményünk tetejére simítjuk.
Tetejét tortadarával, vagy kakaóporral beszórjuk.