Az almaecet egy nagyon kellemes, kíméletes savanyítási mód, ráadásul rém egyszerű elkészíteni. Mindössze alma és ecet kell hozzá.
Hozzávalók:
- 5 kg még éretlen alma
- 1 liter almaecet
Almaecet elkészítése:
A még éretlen almát mosás, szikkasztás után ledaráljuk, és széles szájú üvegbe rakjuk, mint amilyenbe az uborkát tesszük el.
Felöntjük egy liternyi almaecettel, és napra tesszük.
5-6 hét alatt készült el.
Leszűrjük, üvegbe töltjük, s lezárjuk.
Saláták, főzelékek savanyítására kiváló.
Ha fogytán az almaecetünk, akkor házi almalével – reszelt alma kifacsarva – felöntjük, s folyamatosan lesz almaecetünk, ami nagyjábül 4 %-os, tehát jóval kíméletesebb, mint a hagyományos.