A tökéletes birkapörkölt egyedi ízeivel, illatával egy különleges világot ismertet meg velünk. Ha elkészítjük biztos, hogy mindenki emlegetni fogja, annyira finom.
Hozzávalók:
- 2-2,5 kg birkahús – mindenféle – kevés faggyúval
- 3-4 fej vöröshagyma
- 1-2 evőkanál zsír + 1 evőkanállal az abáláshoz
- 2 db paradicsom
- 2 db zöldpaprika
- fél fej fokhagyma
- 3-4 dkg só
- bors legalább egy teáskanálnyi
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál kömény, vagy őrölt kömény
Alföldi tökéletes birkapörkölt elkészítése:
A kanálnyi zsírt felrakjuk egy lábasban hevíteni, belekavarjuk a nagyobb kockára vágott húst, és lefedve fehérre abáljuk. Adjunk hozzá egy-két dl vizet is.
Mikor már szép fehér – közben kavarjuk meg egy-két alkalommal – akkor a levét leöntjük, ami képződött rajta.
Egy másik edényben felrakjuk a többi zsírt hevíteni, beledobjuk az apróra vágott hagymát, közel üvegesre pirítjuk rajta.
Hozzáadjuk a megabált húst, sózzuk, és kavarás mellett kicsit megpirítjuk. Nem kell csodálkozni, közben elég szép mennyiségű levet fog engedni a húst.
Most hozzáadjuk a zöldpaprikát, amit darabolva, de akár apróra vágottan is megtehetünk, paradicsomot is, és ha csípősen szeretjük, akkor a csípős paprikát is. Most dobjuk bele a fokhagymát, és a köményt is. Borsozzuk.
Felöntjük jó pohárnyi vízzel, ezzel lassú tűzön meg kell főnie a birkának.
Mikor már majdnem kész van, akkor belekavarjuk a fűszerpaprikát, főzzük még nagyjából 15-20 percet.
Kóstoljuk, ha kell utána fűszerezzük, rottyantunk még a fűszerrel alá egyet, aztán el is készült.
Legfinomabb friss kenyérrel.