A zúzapörkölt rendkívül puha, ízletes akkor, ha időt szánunk elkészítésére. Legjobb hozzá a kacsa zúza, és még jobb, ha nem kettévágva készítjük el.
Hozzávalók:
- 1,2 kg zúza
- 2-3 db vöröshagyma
- 1/2 fej fokhagyma
- 1-2 paradicsom
- 2 db méretes zöldpaprika
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 mokkáskanál bors
- 1,5 dkg só
- 2 evőkanál kacsa-, vagy libazsír, vagy amilyen zsiradékot szeretünk
Zúzapörkölt elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, a fokhagymát áttörjük, vagy apróra vágjuk. Előkészítjük kockázva a paradicsomot, és paprikát is.
A zúzát megtisztítjuk, az esetleg benne lévő sárba bőrt kiszedjük, zsíros részt levágjuk a felületéről, és kicsit vastagabb szeletekre vágjuk. Főzhetjük persze kettévágva is, de így még ízesebb lesz.
A zsíron megpirítjuk a hagymát, majd a fokhagymát is hozzáadjuk. Mikor jó, lehúzzuk, belekeverjük a fűszerpaprikát, majd a felszeletelt zúzát is. Átkavarjuk.
Megpirítjuk, a zúzát fehérre minden oldalán, közben természetesen sokszor kevergetjük.
Ha már kezd ténylegesen pirulni is, akkor hozzáadjuk a fűszereket, a paradicsomot, paprikát. Ismét egy kavarás, és néha átkavarva még fedő nélkül főzzük.
Ha ismét pörkölésre adja a fejét, akkor adunk hozzá egy kis vizet. Mindig csak annyit pótolva, hogy főni tudjon, s immár lefedve fedővel főzzük takarékon, méghozzá jó hosszú ideig.
Mint a legtöbb pörkölt, ez is akkor lesz igazán finom, ha legalább 2,5-3 órát készült.
Közben rá kell nézni, s ha már nagyon elfőtte a levét, akkor pótoljuk, de mindig csak keveset.
Ha igazán ütős pörköltet készítenénk, akkor használjunk hozzá egy pohár száraz vörösbort is.
Tésztával, tarhonyával fogyasztjuk, de kenyérrel is isteni lesz.