Nem meglepő, hogy bármilyen zöldségből készíthetünk zöldséglevest, de most azzal a fajtával ismerkedünk meg, ami említésekor lelki szemeink előtt megjelenik.
Hozzávalók:
- 1 kanálnyi zsiradék
- 1 liter víz
- 1 kiskanálnyi só – ízlés szerint
- bors, vagy törött bors
- pici fűszerpaprika
- és mindenféle zöldség, ami otthon van
Zöldségleves elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, kicsit átgondoljuk – melyik zöldség passzol a levesünkbe, de szinte minden összefőzhető. A lényeg, hogy az a fajta legyen, ami nem fő szét.
A zöldségeket feldaraboljuk egyenlő méretűre. A sárgarépát, petrezselymet felkarikázzuk.
Egy lábasba zsiradékot hevítünk, majd beledobjuk a zöldségeket, és átdinszteljük őket. Nem sokáig, csak amíg egy kis színt kapnak, és adnak a zsiradéknak.
Ha ezzel megvagyunk, akkor rádobjuk a sót, borsot, pici paprikát, átkavarjuk, és mehet rá a víz.
Felfőzzük, de nem zubogtatva, ugyanis ennél a levesnél is érvényes, hogy jó ha az időt rászánjuk, mert ízletesebb lesz a leves.
Ha minden zöldség megfőtt, akkor most jött el a levesbetét befőzési ideje, de ha elég zöldséggel dolgoztunk, akkor erre igazából szükség sincs.
Ha a levest pürésítjük, átmixeljük, az esetben egy kellemes krémlevest kapunk, amit akár hidegen is fogyaszthatunk – feltéve, ha nem sok zsírral dolgoztunk.