A zöldséges bableves egykor fejtett babból készült, ma főleg inkább szárazbabból főzik. Természetesen ha utóbbit választjuk, akkor előző este beáztatjuk.
Hozzávalók:
- 1/2 kg fejtett, vagy szárazbab
- 2 db sárgarépa
- 2 db petrezselyem gyökér
- 1 db kisebb zeller
- néhány szál petrezselyemzöld
- 1-2 szál zellerzöld
- 1 lapos evőkanál só
- 1 mokkáskanál bors
- 1 evőkanál zsír, vagy olaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 db tojás
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
Zöldséges bableves elkészítése:
A fejtett, vagy beáztatott babot feltesszük főni a megtisztított, kedvünkre feldarabolt zöldségekkel.
A petrezselyem, és zellerzöldet nem vágjuk össze, csak összekötjük, és beledobjuk a levesbe. Ha megfőtt, majd kiszejük belőle.
Persze ha valaki szereti, nyugodtan apróra vághatja.
A levest sózzuk, borsozzuk.
Ha már minden megpuhult, akkor a hagymát felkockázzuk, a zsíron megfuttatjuk, majd a liszttel hagymás rántást készítünk, szép világosat.
Felkavarjuk egy kis hideg vízzel, és a leveshez öntjük.
Ha szükséges – utána fűszerezzük.
A tojáshoz pici sót rakunk, és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy kemény levestésztát kapjunk. Csipetkét készítünk belőle, vagyis csipkedünk a forró levesbe a tésztából. De előre is elkészíthetjük, akkor a lecsipkedett apróságokat tálcára rakjuk, hogy ne tapadjanak össze.
Belefőzzük a levesbe, felfőzzük vele, pár perc főzést igényel.
Ha szeretjük, akkor ehetjük tejföllel, de anélkül is finom.
Fogyasztás előtt hagyjuk pár percig állni.
Van, aki húst is főz bele, de az igazi húsmentesen.