A zöldborsóleves egykor kifejezetten a nyár finomsága volt, ma már akár télen is elkészíthetjük fagyasztott borsóból, vagy konzervből.
És ugyanolyan finom lesz, mintha most fejtettük volna éppen.
Hozzávalók:
- 1/2 kg zöldborsó
- 1-2 sárgarépa
- 1 kisebb petrezselyem
- néhány szál zöldpetrezselyem
- 1-2 evőkanálnyi zsiradék
- esetleg pici fűszerpaprika
- só ízlés szerint
- parányi bors
- nagyjából 1,5 liternyi víz
- 10 dkg levestészta, vagy
- nokedli 1-2 tojásból, és lisztből
Zöldborsóleves elkészítése:
A kifejtett, vagy fagyasztott zöldborsót zsiradékon megfuttatjuk, rászórjuk a fűszerpaprikát, átkavarjuk, és már fel is öntjük vízzel.
Ha zöldséget is rakunk bele, akkor előtte megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk és még a borsóval együtt rádobjuk a zsiradékra.
Felforraljuk az egészet, mehet bele a só, bors.
Amikor már lényegében megpuhult minden befőzzük benne a tésztát is.
Vagy elkészítjük a nokedlit szokásos módon.
Tojást felütjük, pici só megy bele, majd annyi liszt, hogy jól kikeverhető legyen.
Utána pedig a tányérról, vagy deszkáról, esetleg nokedliszaggatóval a levesbe aprózzuk.
Amint feljött a leves tetejére forrás közben – el is készült.