A zöldborsófőzelék staubolva valójában annyit tesz, hogy sűrítésként a lisztet nem rántva, vagy habarva tesszük a borsóra, hanem rászórjuk, s felkeverjük.
Ezután vízzel hígítjuk fel, de csak módjával, mert a zöldborsó főzelék sűrűségét a borsó adja.
Hozzávalók:
- 1/2 kg zöldborső – lehetőleg zsenge – tisztítva
- 2 evőkanálnyi liszt
- 1 evőkanálnyi zsiradék
- só ízlés szerint
- parányi cukor esetleg
- 1 csokor zöldpetrezselyem
Zöldborsófőzelék staubolva elkészítése:
A zöldborsót egy edényben felhevített zsiradékon megpároljuk. Már ekkor nyugodtan meg is sózhatjuk.
Sőt, ha cukrot is akarunk használni, s egy kis levet is eresztett, akkor azt is hozzáadhatjuk.
Erre általában akkor van szükség, ha a borsó már nem olyan finom, édes.
Közben megmossuk, és apróra vágjuk a zöldpetrezselymet.
Mikor a borsó már lényegében puha, levesszük a fedőt, és néhány kanálnyi lisztet szórunk apránként a borsó tetejére, közben pedig elkeverjük vele.
Ha már rászórtuk az egészet, akkor jöhet a vízzel való felengedés – apránként. Hidegvíz kell hozzá természetesen.
Nem kell sok víz – a lényeg, hogy kicsit sűrűsödjék, de a borsótól kell igazán töménynek lennie.
Ha már felforrt ismét – közben kavargatjuk – akkor beledobjuk a zöldpetrezselymet, átkavarjuk.
Ha szükséges adunk hozzá még sót, vagy cukrot, és már készen is vagyunk.